Skoler i Samarbeid

Skoler-i-samarbeid-16

Et av prosjekten som jeg virkelig har gledet meg til å se her i Congo er Skoler I Samarbeid og vennskapsskolene! Vi har de siste årene fulgt dette prosjektet tett gjennom barna våre som går på to av vennskapsskolene i Norge. Det har vært fantastisk flott å se hvordan norske elever jobber og engasjerer seg for sine medelever i Congo! Hvert år arrangeres Åpen Dag. Da inviteres foreldre, søsken og besteforeldre til en fellesskapskveld på skolen. Elevene stiller ut tegninger, malerier og annen kunst som de har laget selv og inntektene går til skoleprosjektet. Ute i skolegården har barn og voksne lagt tilrette for ulike aktiviteter og inne kan man få kjøpt kaker og kaffe. Alle inntektene går til Skoler i Samarbeid.

Skoler-i-samarbeid-11

Hvordan det hele begynte

Etter borgerkrigen i 1997 var mye ødelagt i landet. Skoler lå i ruiner og landet var sterk preget av krigen! Under borgerkrigen arbeidet pappa med «La Congo Leve» og han så hvordan barna led. På Ngo var ungdomsskolen ødelagt og det fantes nesten ingen pulter til elevene. «La Congo Leve» hadde da startet opp «La Afrika Leve» og et av de første prosjektene ble å sette i stand den ødelagte skolebygningen på Ngo.

Faustin fikk ansvaret med å lede dette arbeidet.

Faustin-1

Hjemme i Norge gikk pappa til skolesjef Mikkelsen i Skien kommune. Der delte han drøm om å skape relasjoner mellom skoler i Skien og skoler i Congo. Buer og Moflata skole var de to første skolene som ville være med og penger ble samlet inn til pulter og skolemateriell. Kari Lise Holmberg som da var rektor på Buer skole reiste med ut til Congo.

Ambassadør Hombessa var en viktig støttespiller! Han ble med og la til rette slik at arbeidet kunne begynne. Pultene ble produsert i Brazzaville og lærebøker kjøpt inn. De første skolene som ble med fra Congo var Ngo, Onianva, Gamboma og Mpouya.

Skoler-i-samarbeid-5
Det var viktig at organisasjonen hadde to likeverdige parter – Skoler i samarbeid SIS i Norge og Ecole on coperation ECO i Congo.

Senere ble det bestemt at en større gruppe lærere selv skulle få se og møte skolene i Congo. 10 lærere ble med og de var fra ulike skoler i Grenland. Etter turen skjøt arbeidet fart! Fredskorpsdeltagere ble valgt ut og på den måten kunne norske lærere arbeide et år i Congo og congolesiske lærere arbeide et år i Norge.

Artig å tenke på at nå mens jeg skriver dette så er en ny lærerdelegasjon fra Norge på skolebesøk i Congo!

Skoler-i-samarbeid-10

Henri Ossebi var presidentens rådgiver i Congo.  Min far møtte ham den gangen han var engasjert i fred og forsonings arbeidet i La Congo Leve. Pappa hadde god kontakt med begge parter i konflkten i Congo. Henri var Sasso Nguesso sin representant.  Når borgerkrigen var over ble Henri valgt som  presidentens spesialrådgiver. 

1-C

Henri Ossebi sammen med Congos Ambassadør Andre Hombessa på trappen til Moflata barneskole.

Henri ble invitert til Norge og han besøkte flere av skolene her. Når han kom hjem til Congo fortalte han presidenten om prosjektet. Det resulterte i at myndighetene i Congo spanderte hotell og leiebuss til den norske lærerdelegasjonen som kom til Congo. Ossebi som nå er minister i regjeringen var også med på turen sammen med Ambassadør Hombessa. 

1B

Fra starten av prosjektet Skoler I Samarbeid. Pappa sammen med Ambassadør Andre Hombessa. De har fått gaver som takk for besøket.

Senere fikk de også til forhandlinger med congolesiske myndigheter. En offisiell samarbeidsavtale ble høytidelig undertegnet av Congos undervisningsminister og Skien kommune, i Brazzaville.

Engasjerte barn

Hjemme i Norge ble flere av de norske barna engasjert i fredsarbeidet i Congo. Elevene ved skolene i Norge bestemte seg for at de ville skrive et brev til begge parter i konflikten i Congo der de ber partene om å gjøre alt de kan for å finne en fredelig løsning!

Kort tid etter fikk de svar og her kan dere lese brevet som barna ved Sneltvedt, Buer, Venstøp, Klyve og Moflata skole fikk fra Congos President.

Brevet-fra-presidenten-

Kjære barn!

Jeg har med glede mottatt brevet som dere 5 navngitte skoler i Skien sendte meg og jeg takker dere!

Som far og som President i Republikken Congo vil jeg si at deres engasjemang og styrke har rørt meg dypt! Jeg er dypt rørt over deres initiativ og jeg vil takke dere for deres engasjemang overfor skolene i landet mitt! Jeg vil oppmuntre dere sterkt, på tross for avstanden mellom Norge og Congo- til å fortsette å forsterke vennskapet og deres dype solidaritet spesielt gjennom arbeidet i ECO.

Vær også trygge kjære barn på at jeg vil gjøre alt som står i min makt for å bevare freden og tryggheten i landet! 

Til dere alle, deres familier og alle lærere som våker over fremtiden –

Jeg sender dere mine hjerteligste hilsener.

President DENIS SÁSSOU NGUESSO

Republique Du Congo

Vi besøker College d`Ouenze- vennskapsskolen til Gjerpen Skole

Skoler-i-samabreid-23

  Skolegården

Skoler-i-samarbeid-28

Elevene ønsker oss varmt velkommen

Skoler-i-samarbeid-30

 Læreren med grønn skjorte heter Noel. Han har vært fredskorpsdeltager på Åfoss barneskole i Norge og snakker godt norsk. Han presenterer seg som Kongen av Åfoss!

Elevrådsformann-

Vi møter elevrådsformann Ibara som er 14 år gammel. Hun bor like ved skolen med sin mor, far og fem søsken. Hun drømmer om å bli journalist og ønsker å jobbe for landet sitt. Ibara viser stolt frem mobiltelefonen sin. Hun er den eneste eleven på skolen som har egen Facebookprofil.

Vi besøker Entente (Djambala) – vennskapsskolen til Venstøp skole over 30 mil nord for hovedstaden Brazzaville

Skoler-i-samarbeid-11

I klasserommet til 5 klasse    Skoler-i-samarbeid-9

Elevene hadde planlagt en velkomstdans og sang ute i skolegården som de ikke kunne fremføre p.g.a regnet.

Skoler-i-samarbeid-3

Nye flotte pulter med nytt design – fra Skoler I Samarbeid

Skoler-i-samarbeid-7

Rektoren forteller;

«Den congolseiske regjeringen har sett at skolene som er med i skoleprosjektet blir stadig bedre og at norske lærere kommer på regelmessig besøk. Dette har ført til at regjeringen nå ønsker å bevilge mere penger til oppussing, vedlikehold og bygging av nye skoler.  Nå bygges 11 nye bygg» sier rektoren stolt og viser oss de nye grunnmurene. «Et bygg blir bibliotek, et annet skal bli nytt administrasjonsbygg og de resterende 9 bygg blir nye klasserom».

Skoler-i-samarbeid-13

Det gamle administrasjonsbygget

Skoler-i-samarbeid-12

3 tanker om “Skoler i Samarbeid”

  1. Det er så artig å lese om turen din. Jeg var selv en av Fredskorpslærerne og hadde et fantastisk opphold i Gamboma. Skulle gjerne reist tilbake på besøk! Hils så mye til store og små venner i Kongo!

    1. Så koselig å høre Kari Anne! Da har du nok fått mange erfaringer som andre kan ha god nytte av! Gøy å se resultatene av prosjektet! Er veldig imponert over alle som har engasjert seg! Dette er kjempeflott!
      Vera

  2. Siljan, Skien og Porsgrunn deltar i SIS-prosjektet sammen med 14 skoler i Kongo Brazzaville i Afrika. Disse midlene g r til innkj p av skoleb ker, aktivitetsutstyr, pulter og annet elevmateriell som trengs for drive en skole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *